Panel story

Kompletní rekonstrukce panelového bytu z konce šedesátých let

Stavební povolení, interiér

projekt 2018

Návrh a projekt

Ing. arch. Kateřina Horych

Ing. Akad. arch. Jan Velek (autorizace)

Ing. Petr Ducháč (statika)

   

Místo

Brno

Status

dokončeno 2020

Foto

Vladimír Horych

Kompletní rekonstrukce panelového bytu z konce šedesátých let

Zprohýbané stropy, propsané panelové spáry, malé místnosti, mnoho dveří, nedostatek úložných prostor, hygienický standard z poloviny 20.století...
a tak by se dalo pokračovat. Typické neduhy, které je třeba řešit u většiny rekonstrukcí panelového bydlení. To navíc skýtá spoustu limitů, včetně určitého omezení zásahů do nosných konstrukcí.

Při stavebních úpravách panelového bytu v Brně jsme se snažili přetavit tyto zdánlivé nedostatky v benefit. Původní dispozici 3+1 jsme navíc funkčně
a provozně upravili v komfortní 2kk byt s otevřeným prostorem.

   

Genius Loci

Rozhodli jsme se odkrývat a očišťovat původní stropní konstrukce. Ty by se jinak, při klasické rekonstrukci, pravděpodobně skryly do instalačního podhledu, protože nerovnosti a průhyby panelů byly tak velké, že je nebylo možné zapravit ani v rámci nové omítky. V rámci průhledů ve zvětšených otvorech mezi místnostmi tato výrazná horizontální betonová plocha propojuje a sjednocuje celý interiér. Tento rámec nechává vyniknout také přiznanému vedení kabeláže. Osvětlení je minimalistické, kombinuje centrální osvětlovací led panely s menšími ambientními spotlighty.

Dispozice

Odstranili jsme původní umakartové jádro, koupelna se zvětšila na úkor původní chodbičky. Umístili jsme díky tomu nejen vanu, ale i sprchový kout. Podstropní světlík s posuvnými skly umožňující provětrání a odvod vlhkosti koupelnu po celé délce prosvětluje. Mezi menšími z pokojů byla odstraněna nenosná betonová příčka, vznikl tak velký otevřený obytný prostor s kuchyňskou nikou v nově vytvořeném otvoru. Naopak ložnice je od zbytku společenské zóny oddělena
a je nově neprůchozí na opačné straně dispozice.

Materialita

Na nové povrchy jsme použili bezesparou cementovou stěrku ve stejném barevném podtónu, jako mají stropní panely. Ve stěrce je provedena, namísto klasických obkladů, také celá koupelna.
Parketové podlahy byly v obytných místnostech renovovány a doplněny.

Požadavkem investora bylo zachovat a zrenovovat některé kusy původního mobiliáře a doplnit je vestavbou kuchyně a úložných prostor. Zvolili jsme neutrální bílý základ, který neubírá na světlosti interiéru a na jehož podkladu dostává prostor veselá barevná kombinace ikonických kousků retro nábytku.

Na nové prvky vestavby jsme se rozhodli lokálně využít původní dobový materiál akulit, a transformovat jej do nového kontextu. Děrované panely, sloužící dříve např. jako větrací čela prádelníků, jsme použili hned několika způsoby.
Nika v kuchyni je využívá jako variabilní stavěče polic do libovolné výšky, zatímco v šatně bez oken umožní perforace dvířek přirozené provětrání oblečení. Na WC je namísto klasické ventilační mřížky za panelem z akulitu skryt vzduchotechnický odtah nuceného odvětrání. Zároveň je tento materiál hravým minimalistickým dekorem.